Skab gode vaner

Vi taler ofte om, hvordan vi planlægger vores tid, så vi får mest ud af dagen. Om alle de fordele, der er ved at strukturere vores hverdag. Og det kan måske lyde lidt stressende: ”få mest ud af din dag.” For hvad har vi så travlt med, og hvorfor er der i dag så meget fokus på denne mangel af tid?

Der er forskellige grunde til dette. Men den største grund er de dårlige vaner, vi i stigende grad skaber. Og af de dårlige vaner er forstyrrelser i form af sociale medier, e-mails, online aviser og magasiner mm. – både hjemme, på studiet og på arbejdspladsen – nok den allerstørste. Forstyrrelser, der gør det sværere for os at fordybe os og sværere at koncentrere os.

Men forstyrrelser i hverdagen kommer med en pris. Det tager ca. 20 min at finde tilbage til det punkt, vi var, inden vi blev forstyrret. Og selvom vi muligvis når samme mængde arbejde med eller uden forstyrrelser, oplever vi blandt andet mere stress og en større Work-Load, når vores arbejdsdag består af en masse afbræk (The cost of interrupted work: more speed and stress, University of California). Og når arbejdet skal udføres på mindre tid og under pres, vælger vi også ofte den nemme løsning. Vi går derfor på kompromis med eftertænksomhed, med kreativitet og med innovation.

Og vi bliver gode til det, vi øver os på! Netop derfor er vi blevet gode til at forstyrre os selv og andre. Men vi kan øve os på at ændre denne vane. Det handler om at skabe en ny struktur for vores dag. Og en del af en god struktur handler om at kigge på de ting, vi kan ændre, så vi undgår at havne i stressende situationer. Det handler om at skabe nye, gode vaner. Vaner, der giver dig overskud og energi i stedet for at dræne og stresse dig.

Vi har her samlet 9 gode råd, der kan hjælpe dig med at komme i gang med en ny – mindre stressfuld – hverdag:

1

GEM TEKNOLOGIEN VÆK

For at slippe for trangen til at tjekke dine emails, online-shoppe eller like din venindes nyeste opslag på Instagram, kan du med fordel tage noter i hånden. På den måde skærper du din koncentration. TIP: Du kan med fordel bruge en papirkalender til at strukturere din dag. På den måde opnår du fuld fokus på dagens forberedelser. Og undgår diverse forstyrrende notifikationer, når dagens opgaver planlægges. 

2

DEL DIN DAG OP

Sæt x-antal timer/minutter af til hver opgave: her også, hvornår på dagen du for eksempel tjekker dine emails. Brug eventuelt et stopur, så du er sikker på, at hver opgave ikke overskrider den tid, du har sat af. Sæt tid af i slutningen af din dag til de opgaver, du måske ikke nåede at fuldende. Og tid til evaluering. Fungerede dine tidsintervaller? Hvad kan gøres bedre?

3

LAV EN LISTE OVER DE TING DU IKKE SKAL

Find ud af, hvad der er de største tidsrøvere i løbet af din dag. Er det din telefon? Din kollega, du deler kontor med? De andre studerende på læsesalen? Find ud af, hvad der hjælper dig til at opnå en effektiv hverdag, og hvad der hindrer dig i dette. Læg for eksempel din telefon uden for rækkevidde, fortæl din kollega, at du sidder med nogle vigtige opgaver og har brug for ro til at koncentrere dig (og hyggesnak i frokostpausen), eller se, om du arbejder bedre på kollegieværelset end på læsesalen. Det handler om at tilpasse din dag, så du får mest ud af den. Og har nemmest ved at bevare fokus.

4

SKAB ET ARBEJDSMILJØ, SOM FUNGERER FOR DIG

Hvor arbejder du bedst? Hvad stresser dig, ved din arbejdssituation, som den er nu? Arbejder du bedst på læsesalen eller hjemme? Nogle oplever, de laver en masse overspringshandlinger hjemme. Andre oplever de for ofte tager en kop kaffe med en studiekammerat, når de sidder på læsesal. Arbejder du bedst i grupper? Eller selv? Det er vigtigt at stille sig selv de rigtige spørgsmål, være kritisk og løsningsorienteret. Virker det ikke, som det er nu, skal det ændres. Nye rutiner, nye vaner skal skabes.

5

PLANLÆG DIN DAG FØR DEN BEGYNDER!

Gør dette til en ny vane. Starter du dagen med at vide, hvad din første opgave er, sparer du en masse tid og stress. For du kan tage hul på dagen nu! Ikke 30 min. inde i arbejdsdagen. Kan forklare kollegaer og andre samarbejdspartnere, hvad dine opgaver er, og med fordel fortælle dem ikke at forstyrre dig i bestemte tidsrum i løbet af dagen. Ren win-win!!

6

VISUALISER

En teknik, som virker! Sæt dig ned med et stykke papir. Skriv din nuværende situation ned på papiret: Når du det, du skal i løbet af en dag? Har du ofte hængepartier? Føler du dig presset? Udefra eller indefra? Er der plads til forbedringer? Beskriv dernæst, hvordan din drømmetilværelse ser ud: Dit drømmejob, drømmestudie. Smid alle ”men det kan jeg jo ikke”-sætninger væk. Hvor vil du allerhelst være? Beskriv, hvordan din drømme-dag ser ud. Nye vaner handler om at gøre op med de gamle vaner, som ikke fungerer. Og på den måde også om at finde ud af, om du befinder dig det helt rette sted, eller om der skal afgørende ændringer til, førend du kan opnå en mindre stressende hverdag.

7

LÆR AT SIGE FRA

Husk, at det er ok at sige fra. Ofte er det svært for os, fordi vi gerne vil hjælpe alle, og udstråle overskud til at tage hånd om al ting. Men det nytter ikke noget at begrave sig i opgaver, deadlines og aftaler, hvis vi ikke kan følge med. Det handler om balance. Og om at mærke efter. Hvis du hver dag føler dig udmattet, og ikke kan nå at lade op på dine fridage, bør du måske overveje, om du ofte gaber over for meget? Du er vigtig. Dit helbred er vigtigt! Pas på dig selv.

8

HOLD PAUSER OG PAS PÅ DIG SELV!

Pauser er vores helt store fokus. For uden pauser bryder vi sammen. Derfor kan vi ikke nævne dette for ofte. Find ud af, hvad giver dig ro, og tillad dig selv tider på dagen, hvor du får lov til at mærke denne ro.

9

DYBE VEJRTRÆKNINGER

Når du føler at dagen suser derudad, og du ikke kan følge den plan, du har lagt, så stop op, træk vejret dybt og vend tilbage til dagens vigtigste opgaver. Vi kan ikke altid overholde de planer vi lægger, selvom vi prøver ikke at lade os forstyrre. Og det er ok. Planlægning er ikke en 100% Bullet Proof løsning. Men det er nemmere at finde tilbage til hovedfokus, når man ved, hvad man gerne vil nå i løbet af dagen. Vend tilbage til din to-liste eller din kalender og start igen.

 

Fortæl os endelig, hvordan I bedst holder styr på jeres dag. Har I nogle gode tips til gode planlægningsvaner? Vi vil elske at høre, hvad der hjælper jer i den ofte hektiske hverdag!

229,95 kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
SALE
Original price was: 229,95 kr..Current price is: 99,95 kr..
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
199,95 kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
149,95 kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
SALE
149,95 kr.229,95 kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page