Self-Care: Giv dig selv lov

Selvomsorg eller Self-Care er en vigtig del af det at passe på os selv. 
Men hvad betyder det egentligt? Og hvorfor er det så vigtigt?

For at kunne hjælpe andre, må du først kunne hjælpe dig selv

Det er vigtigt at huske på, at hvis ens egne energi-depoter er tomme, er det svært at give energi videre til andre, som kan have brug for et lille boost. For når energien ikke er høj, er overskuddet heller ikke. Det er i sådanne situationer at man vrisser af ekspedienten i supermarkedet, stresser over deadlines, som ikke kan overholdes eller ikke orker at stå ud af sengen om morgenen.

Og det er desværre helt normalt, at man slider og slæber, knokler og stresser men aldrig tager sig tid til for alvor at få ladet batterierne op. Måske fordi, det at lade batterierne op kan virker for egoistisk? Eller der hele tiden i løbet af en dag, er noget, som skal ordnes.

Vi er vokset op i et samfund, hvor vi lægger stor vægt på, at vi skal hjælpe andre, at vi skal vise, vi har styr på tingene, at vi hele tiden skal være i gang og helst ikke holde pauser, og at vi skal udvise overskud og for alt i verden ikke udstille vores svagheder. Og fælles for alt dette er, at vi ikke får meget tid til bare at være os. Til at trække stikket for en stund, og fokusere på, hvad vi ønsker, hvad vi drømmer om, og hvad der giver os energi og overskud.

Men det er vigtigt at passe på sig selv. Og det er ikke noget man skal gøre, lige om lidt … når jeg lige har … jeg mangler kun lige … i morgen, i næste uge, næste år…

Nej, at passe på os selv er noget vi skal gøre HVER dag!

Og det er ok at nyde! At nyde sit liv er ikke noget vi først skal gøre, når vi går på pension, eller børnene flytter hjemmefra eller når vi går ned med stress! Livet skal nydes HVER dag. Ikke hele dagen, men hver dag, skal du føle, at der er noget du nyder. Og sidder du ikke lige nu i dit drømmejob, dit drømme-forhold, på dit drømmestudie eller i din drømmelejlighed, så kan du vel stadig nyde og passe på dig selv?

Gør plads til Self-Care, giv dig selv lov til me-time hver dag. Om det så bare er 10 minutter. Det handler om at skabe plads, at forlange, du får plads, at sætte tid af til det.

Det handler i bund og grund om at ændre ideen om, at det er noget du ønsker, du havde tid til, til noget du giver dig tid til

Oplever du ekstremt travle dage, hvor det kan være svært at få tid til at sætte sig selv først, så strukturer din tid. Gør plads i din kalender. Find ud af, hvornår på dagen det vil passe bedst ind i dine planer (For ja, det er svært at kræve me-time på præcis det klokkeslæt, hvor børnene skal hentes i institution eller til en eksamen! Det gælder også om at være realistisk. Sådan er det. Me-time handler ikke om at være en sjuft overfor dine omgivelser. Det handler om, at være god ved dig selv.)

Skriv det ind i din plan for din hverdag. Og du vil opleve, at du har mere overskud og mindre stress, hvis du giver dig selv lov til at mærke dig selv.

Har du gode råd til selvomsorg, og til, hvordan vi skaber en hverdag, hvor der er plads til en selv, så lad os endelig høre i kommentarfeltet!