Et nyt år

Hvad 2021 har lært mig, som jeg vil tage med mig ind i 2022!

Vi kan vist alle blive enige om, at 2021 ikke blev helt, som vi havde planlagt. Flere gange i løbet af året, måtte jeg vende tilbage til min målsætning og justere i forhold til den hverdag, vi befandt os i. Planer blev nærmest ændret og tilpasset uge for uge – det var sandelig et år, hvor jeg ofte måtte planlægge ud fra det uforudsete. Men der er altid noget, vi kan lære, og målsætning og planlægning kan ikke altid passe ind i et pænt, overskueligt skema.

Så hvad lærte jeg af 2021? Jeg vil dele lidt af min læringsproces her. Og håber det kan inspirere og motivere eller i det mindste give lidt mere plads til forståelse og færre selvbebrejdende udbrud, hvis jeres planer heller ikke gik, som I havde ønsket og planlagt.

sæt tid af til det uforudsete 

Du kan planlægge dit liv, men dit liv går oftest ikke som planlagt. Det er en sætning, jeg siger igen og igen. Den er nærmest blevet en form for mantra for et år, hvor næsten intet gik som planlagt 🙂

alt er en proces 

Du kan ikke springe fra A-D. Selvom vi ofte løber ind i perioder, hvor utålmodigheden tager over, er det godt at minde sig selv om, at ting tager tid – og planlægning. Der er ingen hurtig vej, når det gælder de større ændringer i dit liv. Det gælder om at sætte sig de mål, man ønsker at nå, og lave en plan!

sæt dig selv mikro-mål

Mine delmål blev i 2021 lavet om til mikro-mål. Efter måneder, hvor jeg ofte løb panden mod muren, ændrede jeg min strategi. Mikro-mål hjalp mig med at se det positive selv i de mindste sejre, og det gav mig motivationen tilbage. Så er du gået i stå, eller føler du ikke, du når dine delmål, så sæt dig selv flere, endnu mindre mål (dem jeg kalder mikro-mål), og se, om du ikke derved, kan få lidt af overskuddet igen.

vend modgang til medgang

Eller mål dine fiaskoer. Det lyder måske hårdt: Fiasko. Men sandheden er, at ikke alt lykkedes for os altid. Og nogle gange lykkedes færre ting end andre gange. Er du inde i en periode, hvor det føles som om intet lykkedes, så mål din modgang. Hvor skørt det end lyder, så lærer vi hele tiden noget. Både af de ting, vi lykkedes med, og de gange vi møder udfordringer og endda må give op. Alt har en form for værdi. Det er ting/mål, du har brugt tid på, og derfor findes der også læring deri.

Det kan for eksempel være du sidder og kæmper med jobsøgningen, og oplever det ene afslag efter det andet, og når du sætter dig ved tastaturet, føles det som en kæmpe modgang, og du har svært ved at få ordene frem. Alle ansøgninger, der ikke giver dig jobbet, ser du som potentielle fiaskoer – modgang. Og at sætte sig målet: Jeg vil have et job inden måneden er omme, kan måske virke pænt demotiverende. Men, hvis du vender det om, og sætter dig det mål, at du vil modtage 6 afslag denne måned, virker det måske mindre overvældende – og mindre dommedagsstemningsagtigt, når ansøgningerne ryger afsted. Vend modgang til medgang. Ting i nye baner og nye mål.

sæt tid af til de ting du elsker!

Jeg kan ikke sige dette ofte nok. Og det kan være svært at finde tid til sig selv i en hektisk hverdag. Men det er så vigtigt! Find ud af, hvad der kan give dig ekstra energi i løbet af din uge; måske det er en løbetur, når dagen er omme, en god bog i sofaen, strikketøj på pindene, en kop kaffe med din bedste ven, eller madoplevelser i byen. Der er intet rigtig eller forkert her – intet facit. Det handler om dig.

kast dig ud i det – skriv det ned!

Hvor længe har du gået med en bestemt drøm, en ide, en forretningsplan, som du ikke har turde sætte ord på, fordi det virker skræmmende? Start med at skrive det ned. Hvad er det allerførste du bør undersøge? Lav en liste med fordele og ulemper. Og kast dig ud i det!

Hvad lærte du af 2021? Og hvad tager du med dig ind i 2022? Jeg håber, du går et fantastisk år i møde – med drømme, mål og planer, der giver dig energi, ro og tid til fordybelse. Målet for i år, må godt være: Dette bliver mit år! For det er jo dit liv!