Den travle juletid

Årets travleste tid nærmer sig med hastige skridt – eller måske står du allerede midt i den? Dage, hvor vi udover at passe vores 8-16 job, sørge for mad, rene klæder og rent hjem, også skal forberede gaveindkøb, hjemmebag og hygge i overflod. Julen er ofte den tid på året, hvor folk rigtig mærker, hvordan travlhed har indvirkning på både krop og sind. Men hvorfor kræver denne tid på året så meget af os, når det i bund og grund handler om at nyde samværet med familie og venner og den ro, som de mørke eftermiddage bringer med sig?

I år vil jeg prøve ikke at hoppe med på bølgen af julestress – også selvom butikkerne allerede i sidste måned bugnede med julekager, chokoladekalendere (som er noget helt andet i dag, end da jeg var barn ) og garantien om, at alt vi køber nu kan byttes helt hen i januar engang. Men hvordan undgår vi at gøre julen til den mest stressende tid på året?

For mig står PLANLÆGNING altid øverst på listen. Det er ofte de mange ’obligatoriske’ opgaver, som følger med julen, der sætter mig på overarbejde. Jeg har derfor i år lavet mig en ny liste. En liste over de ting, jeg synes er obligatorisk for min jul. Og jeg har sorteret en masse fra, og skåret ned på ting, som jeg tænker, vi hjemme hos os, godt kan undvære.

Her er min liste for julen 2021:

Julegaver

Hvert år suser vi rundt i butikkerne eller shopper online efter alle de ting, der står på de ønskelister, som familie og venner har skrevet ind i deres google-docs, så de nemt kan opdateres løbende og deles med alle. I år vil jeg tilbage til dengang, jeg købte gaver – og ikke blot fordi de står på en liste – men fordi, jeg tænkte modtageren ville elske lige netop den gave. Og så vil jeg give ro, fordybelse og tid. Det står ofte ikke på folks ønskelister, men jeg er overbevist om, at det er den allerbedste gave 🙂

Julebag

Når man er gift med en bager fylder brød og søde sager utroligt meget. Og det er bestemt ikke en dårlig ting. Men kender I det, at al julebag bliver til i de mørke timer,  inden vi skal i seng. Fordi det er det eneste tidspunkt på døgnet, hvor der er tid til at lave de 6 forskellige julekager, vi mener, der hører sig til julen. I år vil jeg fokusere på to: altid klejner (Min absolutte favorit. Det er min bedstemors opskrift. Og den holder bare!) og så fedtebrød, med en smule rom i glasuren 🙂 Det burde række. Synes vi, at vi mangler pebernødder eller andet traditionelt, så må det ryge på indkøbslisten med ting, der skal købes i supermarkedet.

Julearrangementer 

Her er det svært at fjerne noget. For julen handler jo om nærværet og samværet. Dette må blive en prioritet. Og når der er sparet tid de andre steder, kan jeg måske bedre nyde arrangementet i vuggestuen, julefrokosten med jobbet, og alle de andre festlige begivenheder med familie og venner – Uden at stresse over alle de juleforberedelser, jeg burde lave i stedet.

Julepynt

I vores familie er det juletradition #1, at juletræet først kommer ind om aftenen d. 23. I fællesskab pynter vi træet, og træet får lov til at stå indtil helligtrekonger, d. 6. januar. Den 23. december er en helt magisk aften. Jeg husker, hvor spændt jeg var som barn, og hvor meget jeg nød at pynte træet. Nu har jeg en datter, som i år er gammel nok til at være med til at pynte træet. Det bliver med garanti en helt speciel og endnu mere magisk oplevelse at se hende udforske træets grene og de funklende julekugler.

Adventsgaver 

… Og kun adventsgaver. Jeg er vokset op med adventsgaver og ikke gaver hver dag i december indtil juleaften. Og den tradition fortsætter jeg. En gave hver dag betyder for det første, at jeg skal ud og finde 24 små gaver – ikke for dyre og ofte lidt ubrugelige i min optik eller i hvert fald unødvendige. Jeg vil meget hellere bruge tid på at finde 4 gaver til de 4 søndage, hvor vi også har tid til at pakke dem ud i ro og mag, tænde adventslysene og rigtig hygge os. Og der er også kun 1 julekalender med chokolade pr. barn. Vi lever i en tid med store mængder overforbrug. Jeg vil gerne bruge julen til at vise min datter, at det ikke er alt det, vi forbruger, der gør os lykkelige. Det er den tid vi tilbringer sammen. Man skal jo starte et sted 🙂

Nye traditioner 

Julekalender for børn af Halfdan Rasmussen blev taget frem fra gemmerne sidste år. Hver dag i december, vil jeg, når kalenderlyset tændes ved morgenbordet også læse dagens lille historie. Det er en ny tradition, men det er allerede blevet en af mine yndlingstraditioner.

Så i år vil jeg trappe ned, både på gaveindkøb og forventningerne til mig selv, og i stedet nyde julen med dem, jeg holder af. Måske når jeg ikke at bage alle de julekager, jeg havde tænkt, jeg ville, men det er også helt ok. Min liste i år består kun af 6 punkter, men når jeg kigger på listen, kan jeg mærke julefreden og julestemningen sprede sig til hver eneste celle i min krop. Julestressen har jeg lagt på hylden. I år vil jeg gøre mit allerbedste for at fylde julen med taknemmelighed og omsorg – også for mig selv.

Har du gode fif til at undgå julestressen, eller en skøn juletradition, du vil dele, så smid en kommentar i feltet neden for 🙂