Dagbogen er tilbage!

De fleste af os husker den som en mere eller mindre fast del af teenageårene. Stedet, hvor vi skrev om hjertesorger, pinlige episoder og fabelagtige fester. Ja, dagbogen havde mange formål, og alt blev skrevet ned i den inden den lille lås omhyggeligt blev sat på igen, når vi var færdige med at reflektere og bearbejde dagens mange indtryk.

I takt med at vi blev ældre, holdt vi op med at skrive dagligdags ting ned – drømme og minder. Og måske synes vi nu, at det at skrive dagbog hører en bestemt tid til. Men er det nu også sandt? Dagbogen vinder stort ind for tiden og flere og flere kaster sig på ny ud i den daglige refleksion. Og der findes ingen rigtig eller forkert måde at skrive dagbog på, eller noget rigtigt eller forkert emne. For hele ideen med dagbogen er nemlig refleksion, det at sætte ord på tanker, drømme, bekymringer og episoder i løbet af ens dag.

1-2-3

Der er mange gode grunde til at skrive ting ned! Her er blot 3 af dem:

  1. Det hjælper dig til at se forskellige ting eller oplevelser fra en ny vinkel – eller blot genfortælle noget, der er sket, som gjorde dig enten vred eller ked af det, og på den måde løsne det tag, det har i dig.
  2. Du får et sted, hvor du kan skabe ro omkring dine tanker, drømme og bekymringer og derved et sted, hvor du kan bearbejde og reflektere over fortiden men også fremtiden.
  3. At skrive ting ned og reflektere, hjælper dig også med at skabe erfaringer. Din dagbog kan på den måde hjælpe dig og støtte dig i din personlige udvikling.

Kære dagbog

Og hvordan kommer vi så i gange med at skrive dagbog? Og hvad hvis vi ikke skriver hver dag?

Jeg skriver bestemt ikke i min dagbog hver dag. Og der er perioder, hvor jeg skriver mere eller mindre i den. Det er helt ok. Nogle gange sker der ting i ens hverdag, som gør, at jeg kaster mig over min dagbog om aftenen og prøver at vende og dreje tingene, så jeg kan finde hoved og hale i det. Andre gange har jeg ikke så meget at skrive. Og i ferieperioder, bliver det mere som en samling af minder.

Men start med at finde en notesbog, som du synes om at skrive i. Her må vi godt flotte os lidt. Det er trods alt en af de vigtigste bøger 🙂 Find derefter din yndlingspen. Det er vigtigt at have skriveredskaberne i orden (Jeg elsker MUJI pennen – og den fås i flere forskellige farver!)

Sæt dig ned et uforstyrret sted med en kop te (eller hvad du lyster :-)). Det er vigtigt at skabe en god atmosfære, et safe space, hvor du kan skrive ALT, hvad der falder dig ind. Tag en dyb indånding og skriv! Der er ingen regler.

Da jeg først vendte tilbage til dagbog-skrivning efter utallige år uden dette lille ritual, brugte jeg de første gange på blot at skrive præcis, hvad der faldt mig ind. Og med tiden begyndte jeg stille og roligt at finde frem til en slags form, som giver mig plads til at åbne op, reflektere og fordybe mig.

Jeg rater tit min uge fra 1-5. I toppen af siden. Og mit humør. Og så slutter jeg altid af med et par linjer om taknemmelighed. Men der er ingen regler for, hvordan ens dagbog skal se ud, og hvad man skriver. Så prøv dig frem! Og se, hvilken forskel det kan gøre at bruge lidt ekstra tid på dine egne tanker – bare dig og din dagbog.

Skriver du også dagbog, og har du nogle gode råd og fif til at komme i gang med at skrive, så lad os endelig høre i kommentarfeltet nedenfor! 🙂